ΤΕΧΝΙΤΗΣ ΕΞΥΠΝΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

 
 
  Σπουδές στην ειδικότητα :
 
ΤΕΧΝΙΤΗΣ ΕΞΥΠΝΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ στην ΕΠΑΣ Ρέντη
  • Ένα από τα κύρια αντικείμενα της ειδικότητας "ΤΕΧΝΙΤΗΣ ΕΞΥΠΝΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ" είναι η σχεδίαση, η εγκατάσταση και η συντήρηση έξυπνων συστημάτων και εγκαταστάσεων σε κτίρια.
  • Οι τεχνικοί αυτής της ειδικότητας ασχολούνται με την εφαρμογή των συστημάτων Internet of Things (IoT) σε κτίρια και άλλες εγκαταστάσεις, με σκοπό τη βελτίωση της απόδοσης, της ασφάλειας και της άνεσης των χρηστών. Αυτά τα έξυπνα συστήματα μπορούν να ελέγχουν και να διαχειρίζονται αυτόματα διάφορες λειτουργίες στο κτίριο, όπως η φωτιστική ρύθμιση, η θέρμανση και η ψύξη, ο αερισμός, η ασφάλεια, ο έλεγχος πρόσβασης και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές.
  • Οι τεχνικοί επίσης αναλαμβάνουν την επίλυση προβλημάτων και τη συντήρηση αυτών των συστημάτων, καθώς και την εκπαίδευση των χρηστών για τη σωστή χρήση τους.
  • Για την επίτευξη αυτών των στόχων, οι τεχνικοί πρέπει να έχουν γνώσεις σε πεδία όπως η ηλεκτρονική, οι τηλεπικοινωνίες, οι δίκτυα, οι αισθητήρες, οι μικροελεγκτές, οι συστήματα αυτοματισμού και οι προγραμματιζόμενοι ελεγκτές.
  • Συνολικά, ο τεχνικός εξυπνων ηλεκτρονικών συσκευών και εγκαταστάσεων στοχεύει στη δημιουργία έξυπνων και αποδοτικών κτιρίων, που εκμεταλλεύονται την τεχνολογία για να παρέχουν βελτιωμένη λειτουργικότητα και εμπειρία στους χρήστες τους.
Τεχνικές γνώσεις και δεξιότητες

    Με την ολοκλήρωση των σπουδών τους οι πτυχιούχοι της ειδικότητας «ΤΕΧΝΙΤΗΣ ΕΞΥΠΝΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ» Οι τεχνίτες έξυπνων ηλεκτρονικών συσκευών και εγκαταστάσεων χρειάζονται τις παρακάτω τεχνικές γνώσεις και δεξιότητες:
  • Γνώση των συστημάτων Internet of Things (IoT): Οι τεχνικοί πρέπει να κατανοούν τη λειτουργία και την αρχιτεκτονική των συστημάτων IoT, καθώς και τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για τη σύνδεση και την επικοινωνία μεταξύ των συσκευών.
  • Ηλεκτρονική: Κατανόηση των βασικών αρχών της ηλεκτρονικής, όπως η ηλεκτρονική κυκλώματα, η αναλογική και ψηφιακή ηλεκτρονική, οι αισθητήρες και οι ενεργοποιητές.
  • Τηλεπικοινωνίες: Κατανόηση των αρχών των τηλεπικοινωνιών και των πρωτοκόλλων επικοινωνίας που χρησιμοποιούνται για τη μετάδοση δεδομένων μεταξύ των συσκευών IoT, όπως τα πρωτόκολλα Wi-Fi, Bluetooth, Zigbee κ.ά.
  • Δίκτυα: Γνώση των βασικών αρχών των δικτύων υπολογιστών και των πρωτοκόλλων δικτύωσης, καθώς και τη δυνατότητα σχεδιασμού και διαμόρφωση.
Επαγγελματικές δυνατότητες απασχόλησης

   
Οι τεχνικοί έξυπνων ηλεκτρονικών συσκευών και εγκαταστάσεων (Smart Buildings & Internet of Things) έχουν πολλές επαγγελματικές δυνατότητες απασχόλησης σε διάφορους τομείς και βιομηχανίες. Ορισμένες από τις επιλογές απασχόλησης περιλαμβάνουν:
  1. Έξυπνα κτίρια: Οι τεχνικοί μπορούν να εργαστούν σε εταιρείες που ασχολούνται με τον σχεδιασμό, την εγκατάσταση και τη συντήρηση έξυπνων κτιρίων. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την εγκατάσταση και την παραμετροποίηση των συστημάτων IoT, την επίλυση προβλημάτων και την παροχή υποστήριξης.
  2. Εταιρείες τεχνολογίας IoT: Οι τεχνικοί μπορούν να εργαστούν σε εταιρείες που αναπτύσσουν και παράγουν συσκευές και τεχνολογίες IoT. Μπορούν να συμβάλουν στον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και τη δοκιμή νέων προϊόντων και λύσεων IoT.
  3. Εταιρείες εγκαταστάσεων και αυτοματισμού: Οι τεχνικοί μπορούν να εργαστούν σε εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες εγκατάστασης και αυτοματισμού για έξυπνες συσκευές και συστήματα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την εγκατάσταση και τον προγραμματισμό των συστημάτων ελέγχου και αυτοματισμού σε κτίρια και εγκαταστάσεις.
  4. Συμβουλευτικές εταιρείες: Οι τεχνικοί μπορούν να εργαστούν ως ανεξάρτητοι συμβούλοι ή να ενταχθούν σε συμβουλευτικές εταιρείες που παρέχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες σε θέματα έξυπνων κτιρίων και IoT. Μπορούν να παρέχουν συμβουλές και λύσεις για τη βελτιστοποίηση και την αναβάθμιση των υπαρχόντων εγκαταστάσεων.
  5. Επιπλέον, οι τεχνικοί μπορούν να αναζητήσουν ευκαιρίες εργασίας σε κυβερνητικούς φορείς, ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια και άλλους φορείς που επενδύουν στην έρευνα και την ανάπτυξη της τεχνολογίας IoT και έξυπνων κτιρίων.
   Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι επαγγελματικές δυνατότητες απασχόλησης μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με την περιοχή και τον τομέα, καθώς και με την ταχύτητα εξέλιξης της τεχνολογίας IoT και έξυπνων κτιρίων. Ωστόσο, η ανάπτυξη στον τομέα αυτό αναμένεται να προσφέρει αυξημένες ευκαιρίες απασχόλησης στο μέλλον.










Σχεδίαση Λ.Καραβασιλίδης